Kurczak w panierce z pieczonymi ziemniakami i warzywami

Taki zestaw kolacyjny poskładany z kilku różnych przepisów, da się to wszystko bez wielkiego pośpiechu z wykorzystaniem jednej blachy do pieczenia zrobić w godzinę a efekt jest naprawdę bardzo fajny.

[nggallery id=2]

 

Kurczak w panierce z pieczonymi ziemniakami i warzywami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • ZIEMNIAKI:
  • 500 g ziemniaków
  • kilka gałązek rozmarynu (poobrywane listki/igiełki)
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • WARZYWA:
  • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 4 – 6 niedużych marchewek (przekrojonych wzdłuż na pół
  • kilka listków szałwii
  • garść (garstka) igiełek rozmarynu
  • szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • gruba sól morska
  • oliwa z oliwek
  • KURCZAK:
  • duża pierś z kurczak albo kilka polędwiczek
  • filiżanka bułki tartej (ok. 70 gr) albo okruchów chleba
  • garść posiekanej byle jak natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki startego parmezanu
  • 50 g mąki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Czyścimy (obieramy) ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 220° C (najlepiej grzanie od góry i dołu, bez termoobiegu).
  3. Skrapiamy naczynie do zapiekania (blachę) odrobiną oliwy z oliwek, układamy w naczyniu ćwiartki cebuli i połówki marchwi. Na cebuli układamy liście szałwii, a na marchew igiełki rozmarynu i kumin. Całość posypujemy grubą solą i polewamy oliwą. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na środkową półką) na 20 minut.
  4. Pierś kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Bułkę tartą, pietruszkę i parmezan miksujemy niezbyt gładko (jeżeli mieszanka jest za mało słona to można ją lekko dosolić, ale ostrożnie bo parmezan jest całkiem słony). Kawałki piersi, obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w mieszance z bułką tartą.
  5. Ziemniaki powinny się już ugotować, odcedzamy, osuszamy, wykładamy je na skropioną oliwą blachę, posypujemy igłami rozmarynu, grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą.
  6. Dokładamy na blachę opanierowane kawałki kurczaka.
  7. Zdejmujemy folię z warzyw, dokładamy kurczaka i ziemniaki i pieczemy jeszcze 25 minut.
  8. Pod koniec pieczenia można przestawić piekarnik na funkcję grilla i podnieść na chwilę blachę na górę, żeby całość trochę zrumienić.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *