Taki zestaw kolacyjny poskładany z kilku różnych przepisów, da się to wszystko bez wielkiego pośpiechu z wykorzystaniem jednej blachy do pieczenia zrobić w godzinę a efekt jest naprawdę bardzo fajny.
[nggallery id=2]
Kurczak w panierce z pieczonymi ziemniakami i warzywami
Składniki:
- ZIEMNIAKI:
- 500 g ziemniaków
- kilka gałązek rozmarynu (poobrywane listki/igiełki)
- gruba sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- WARZYWA:
- 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 4 – 6 niedużych marchewek (przekrojonych wzdłuż na pół
- kilka listków szałwii
- garść (garstka) igiełek rozmarynu
- szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
- gruba sól morska
- oliwa z oliwek
- KURCZAK:
- duża pierś z kurczak albo kilka polędwiczek
- filiżanka bułki tartej (ok. 70 gr) albo okruchów chleba
- garść posiekanej byle jak natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki startego parmezanu
- 50 g mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Czyścimy (obieramy) ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Nagrzewamy piekarnik do 220° C (najlepiej grzanie od góry i dołu, bez termoobiegu).
- Skrapiamy naczynie do zapiekania (blachę) odrobiną oliwy z oliwek, układamy w naczyniu ćwiartki cebuli i połówki marchwi. Na cebuli układamy liście szałwii, a na marchew igiełki rozmarynu i kumin. Całość posypujemy grubą solą i polewamy oliwą. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na środkową półką) na 20 minut.
- Pierś kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Bułkę tartą, pietruszkę i parmezan miksujemy niezbyt gładko (jeżeli mieszanka jest za mało słona to można ją lekko dosolić, ale ostrożnie bo parmezan jest całkiem słony). Kawałki piersi, obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w mieszance z bułką tartą.
- Ziemniaki powinny się już ugotować, odcedzamy, osuszamy, wykładamy je na skropioną oliwą blachę, posypujemy igłami rozmarynu, grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą.
- Dokładamy na blachę opanierowane kawałki kurczaka.
- Zdejmujemy folię z warzyw, dokładamy kurczaka i ziemniaki i pieczemy jeszcze 25 minut.
- Pod koniec pieczenia można przestawić piekarnik na funkcję grilla i podnieść na chwilę blachę na górę, żeby całość trochę zrumienić.
Comments
Tagi: Cebula, Kolacja, Kuchnia włoska, Kurczak, Marchew, Ziemniaki
Dodaj komentarz