Sałatka z tuńczyka i czerwonej papryki

Mimo, że jakoś specjalnie za puszkowanym tuńczykiem nie szaleję to akurat w takim wydaniu jest całkiem zjadliwy.

Sałatka z tuńczyka i czerwonej papryki

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 ogórek gruntowy (albo pół szklarniowego)
  • 1 nieduża cebula (najlepiej czerwona)
  • 2 garści mieszanej sałaty
  • SOS:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (albo innej ostrej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu kroimy mniej więcej w kostkę (jak ktoś lubi można je przed krojenie obrać ze skorupki :P)
  2. W międzyczasie obieramy ogórka ze skórki i kroimy go w kostkę, wrzucamy do jakiejś miski. To samo robimy z papryką i cebulą. Tuńczyka odsączamy z zalewy (najłatwiej to zrobić przy otwieraniu – najpierw przebijamy puszkę, wylewamy zalewę a potem spokojnie otwieramy sobie puszkę do końca), jeżeli trzeba to rozdrabniamy z grubsza widelcem i dorzucamy do miski z papryką i resztą. Mieszamy.
  3. Do innej miseczki wkładamy składniki sosu, wyciskamy czosnek. doprawiamy (ostrożnie z solą bo musztarda jest dosyć słona) i mieszamy.
  4. Na 2 talerze wykładamy sałatę i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na sałatę mieszankę z miski.
  5. Wykładamy na mieszankę pokrojone jajka.
  6. Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *