Mimo, że jakoś specjalnie za puszkowanym tuńczykiem nie szaleję to akurat w takim wydaniu jest całkiem zjadliwy.
Sałatka z tuńczyka i czerwonej papryki
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 ogórek gruntowy (albo pół szklarniowego)
- 1 nieduża cebula (najlepiej czerwona)
- 2 garści mieszanej sałaty
- SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (albo innej ostrej)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu kroimy mniej więcej w kostkę (jak ktoś lubi można je przed krojenie obrać ze skorupki :P)
- W międzyczasie obieramy ogórka ze skórki i kroimy go w kostkę, wrzucamy do jakiejś miski. To samo robimy z papryką i cebulą. Tuńczyka odsączamy z zalewy (najłatwiej to zrobić przy otwieraniu – najpierw przebijamy puszkę, wylewamy zalewę a potem spokojnie otwieramy sobie puszkę do końca), jeżeli trzeba to rozdrabniamy z grubsza widelcem i dorzucamy do miski z papryką i resztą. Mieszamy.
- Do innej miseczki wkładamy składniki sosu, wyciskamy czosnek. doprawiamy (ostrożnie z solą bo musztarda jest dosyć słona) i mieszamy.
- Na 2 talerze wykładamy sałatę i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na sałatę mieszankę z miski.
- Wykładamy na mieszankę pokrojone jajka.
- Polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Dodaj komentarz