Świetny przepis na szybki obiad, kiedy nie wiadomo co zrobić. Wszystkie składniki jeżeli nawet nie walają się po kuchni to łatwo je dostać w każdym sklepie.
Zamiast piersi kurczaka można użyć innego mięsa – filetów z udek kurczaka, lub innego drobiu. A jak się ktoś uprze to i wieprzowiny 😉
Pierś kurczaka w ziołach
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 1 podwójna)
- 1 kostka mięsna (rosołowa/bulionowa)
- garść świeżych ziół (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu i błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zioła posiekać. Do miseczki wrzucić kostkę mięsną, posiekane zioła i wlać trochę oliwy. Rozgnieść kostkę i wymieszać z oliwą i ziołami do uzyskania konsystencji … no paciaji takiej. Wysmarować piersi paciają, włożyć do miski, przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
- Wyciągamy kurczaczka z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie aż się usmaży 😉
- Podajemy z ryżem/makaronem/młodymi ziemniaczkami/białym pieczywem/bagietkami, zieloną sałatą i czym tam jeszcze lubimy.
Dodaj komentarz