Pierś kurczaka w ziołach

Świetny przepis na szybki obiad, kiedy nie wiadomo co zrobić. Wszystkie składniki jeżeli nawet nie walają się po kuchni to łatwo je dostać w każdym sklepie.

Zamiast piersi kurczaka można użyć innego mięsa – filetów z udek kurczaka, lub innego drobiu. A jak się ktoś uprze to i wieprzowiny 😉

Pierś kurczaka w ziołach

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 1 podwójna)
  • 1 kostka mięsna (rosołowa/bulionowa)
  • garść świeżych ziół (oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu i błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zioła posiekać. Do miseczki wrzucić kostkę mięsną, posiekane zioła i wlać trochę oliwy. Rozgnieść kostkę i wymieszać z oliwą i ziołami do uzyskania konsystencji … no paciaji takiej. Wysmarować piersi paciają, włożyć do miski, przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
  2. Wyciągamy kurczaczka z marynaty i smażymy na rozgrzanej oliwie aż się usmaży 😉
  3. Podajemy z ryżem/makaronem/młodymi ziemniaczkami/białym pieczywem/bagietkami, zieloną sałatą i czym tam jeszcze lubimy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *